tiistai 28. syyskuuta 2010

Kotikebab

Kun nyt näyttää siltä,  että reissuaiheisten tarinoiden ja kuvien kokoamisessa kestää ja kestää, niin kirjoitellaanpas välillä siitä, mitä täällä kotona on tullut kokkailtua lähiaikoina.:) Palataan matkoihin tuonnempana kun saan enemmän materiaalia hyppysiini.

Kotitekoinen kebab näyttää herättävän paljon uteliaisuutta ja suomalaiset foorumit pursuilevat kysymyksiä, vastauksia ja reseptejä tämän lihaherkun valmistamiseksi. Oma reseptini on muunnelma parista netistä löytämästäni ohjeesta. 

---

Kebab
  • 1 kg jauhelihaa (Itse käytän useimmiten naudan (paisti)jauhelihaa ja porsaanjauhelihaa sekaisin, valmis sika-nautakin ajanee asian, en satu vain kuulumaan kyseisen tuotteen fanijoukkoihin. Myös pelkkä naudanjauheliha käy, kunhan ei käytä pelkkää paistijauhelihaa, sen rasvapitoisuus ei riitä oikeanlaisen koostumuksen aikaansaamiseksi. Toki voit käyttää myös lampaanjauhelihaa, jolloin maku muistuttaa enemmän kebabin alkuperäisiä ulkomaanserkkuja. Jos tarkoituksenasi on kuitenkin imitoida suomalaisten kansallisherkkua, jota myydään rintarinnan edullisten pizzojen kanssa, suosittelen noudattamaan ensimmäisiä vaihtoehtoja.)
  • n. 30 g  aromisuolaa (kolmasosa 90 g pussista) (Huomio aromivahventeiden vastustajat: en itsekään kuulu näiden pulvereiden kannattajiin, mutta tämä on tärkeä ainesosa jos haluat pötkylääsi aitoa kebab-kuppilan aromia)
  • Reilusti mustapippuria (esimerkiksi ruokalusikallinen)
  • Chilijauhetta maun mukaan (riippuen käyttämäsi chilin vahvuudesta)

Sekoita ainekset ja vaivaa taikina huolellisesti yleiskoneella, monitoimikoneella tai käsin. Jotta kakkarasta ei tulisi lihamureketta, on taikinaa vaivattava niin kauan,  että se muuttuu silminnähden ja tuntumaltaan tiiviimmäksi ja sitkeämmäksi. Tämä vaatii käsipelillä aikamoista painia, mutta ei ole mahdotonta.  Allekirjoittanut ei suosittele yrittämään taikinan vaivaamista sähkövatkaimella, sauvasekoittimella tms., olen nimittäin ennen monitoimikoneen hankkimista käräyttänyt vuosien varrella pari vempelettä toimintakelvottomaksi näissä puuhissa.

Muotoile vaivatusta jauhelihataikinasta käsin pötkylä (ks. kuva alempana) ja kääri sen ympärille tiukasti muutama kerros foliota.

Paista 150 asteessa n. 3 h, leivinpaperilla vuoratun pellin päällä. Anna vetäytyä folion sisässä n. 1/2 tuntia ennen leikkaamista.

Tarjoile pitaleivän, lohkoperunoiden, ranskalaisten, riisin, salaatin tai kasvisten kanssa. Lisukkeeksi sopivat myös erilaiset tomaatti-, kermaviili- tai jogurttipohjaiset kastikkeet tai maustamaton turkkilainen jogurtti.


Koko komeus.


 Ja kyllä! Sitä voi leikata juustohöylällä!


Siivut valmiina annokseen.


Iskender: lihan seurana kuutioitua pitaleipää, maustamatonta turkkilaista jogurttia ja kermaviilipohjainen kastike (ohje alla).

---

Helppo kastike kebabille

Kermaviiliä
Tomaattipyrettä
Chilijauhetta
Suolaa
Pippuria
Sokeria ja valkoviinietikkaa TAI tilkka ananas/appelsiinimehua

---

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti