Sain työkaveriltani eilen oman maan omenakurpitsan, joka oli minulle täysin uusi tuttavuus. Kyseessä on siis ilmeisesti eräänlainen kesäkurpitsa, mutta en ainakaan pikaisen googlettelun tuloksena päässyt kaverin alkuperästä ja sukulaisuussuhteista ihan täysin perille. Jokatapauksessa sain pullukan omenakurpitsana, joten olkoon se siis sellainen.
Kesäkurpitsan näköinen, pyöreä vihannes muistutti maultaan pitkälti kesäkurpitsaa, rakenteeltaan se osoittautui kuitenkin kiinteämaltoisemmaksi. Tein kurpitsasta keiton, jonka resepti taipuu sellaisenaan myös tavalliseksi kesäkurpitsakeitoksi.
Kokemattomana kurpitsakokkina en ymmärtänyt poistaa siemeniä tarpeeksi huolellisesti, minkä seurauksena lopullisen, seoseutetun keiton suutuntuma antoi ymmärtää kokin viimeistelleen hutun kourallisella kiviä ja keppejä! Siitä huolimatta soppa oli maultaan erittäin hyvää (joskin suosittelen omenakurpitsaa käyttävien poistamaan siemenet minua huolellisemmin). Tavallisen kesäkurpitsan kohdalla tältä pulmalta vältytään jokatapauksessa.
Jos vierastat aurajuustoa, voit käyttää sen sijaan myös sulatejuustoa, tuorejuustoa, ruokakermaa tms.
Aurajuustoinen kesäkurpitsakeitto omenakurpitsasta (4:lle)
1 omenakurpitsa tai 2 kesäkurpitsaa
1 purjo
valkosipulia
n. 1 l kasvislientä
aurajuustoa
tuoretta basilikaa
pippuria
(suolaa)
Lisäsin itse keittoon aavistuksen italian ihmettäni - peperoncinoa - jonka lämmin tulisuus antoi hauskan säväyksen keittoon. Tujumpien chilien kanssa olisin varovaisempi, mutta jos kaapista löytyy jotain mietoa chilipaprikaa niin suosittelen lämpimästi testaamaan!
Pilko kurpitsa ja purjo ja kuullota pannulla (mausta kevyesti suolalla ja pippurilla). Lisää valkosipuli ja paahda hetki. Lisää kasvisliemi ja kiehauta kasvikset, murustele joukkoon aura ja tuore pilkottu basilika. Soseuta keitto (lisää halutessasi vielä suolaa ja pippuria) ja nauti!
---
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti