Eräänä lauantai-iltana käärin hihani ja askartelin iltaruoaksi kunnon hampurilaiset! Hampurilaispihvit muovailin naudan jauhelihasta ja ne saivat mausteekseen ainoastaan suolaa ja pippuria. Myöskään mitään sidosaineita en hampurilaispihveihin ole tavannut laittaa, nähkääs, salaisuus tulee tässä: lihaa on vaivattava, jotta sen rakenne muuttuu kiinteämmäksi ja pihvit pysyvät koossa paistamisen ajan. Jos olet lukenut aiemmin kirjailemani kebab-ohjeeni hiljan; yhtä yltiöpäistä vaivaamista eivät hampurilaispihvit kuitenkaan kaipaa.
---
Hampurilaispihvit
Naudan jauhelihaa
Suolaa
Pippuria
Nosta liha lämpimään puolisen tuntia ennen pihvien muovaamista, mausta suolalla ja pippurilla ja vaivaa käsin niin, että tunnet taikinan rakenteen muuttuvan sitkeämmäksi. Muotoile halkaisijaltaan suuria, mutta ohuita pihvejä (ne kutistuvat paistaessa paljon). Paista pannulla kypsäksi (voit jättää pihvit myös ameriikan malliin punertavaksi keskeltä, mutta tähän tarkoitukseen suosittelen pihveihin käytettäväksi ainoastaan palvelutiskissä tai kotona jauhettua paistia). Jos haluat tehdä juustopurilaisia, kannattaa juustoviipaleet lisätä kuumien pihvien päälle jo pannulla.
---
Hampurilaissämpylät olivat näissä burgereissa kaupallisinta mahdollista laatua - mahdollisimman kaukana tehtyjä ja säilyvät ikuisuuden. Kastikkeita tein kuitenkin pari itse.
---
Guacamole paistinpannuhuoneen tapaan
Guacamolesta puhuttaessa törmää usein kinasteluun siitä, kenen versio on lähimpänä alkuperäistä ja kuinka esimerkiksi ranskankermaa ei saisi koskaan lisätä. Itse tunnustaudun kaiken guacamolen suureksi ystäväksi ja tämä monikäyttöinen versio päätyy useimmiten tarjolle paistinpannuhuoneen kupposiin.
Kypsiä avokadoja
Limettimehua
Valkosipulia
Suolaa
Pippuria
Chiliä
Ranskankermaa
Hienonna avokadot haarukalla tai sillä-millä-tehdään-perunamuusia. Myös monitoimikone tai sauvasekoitin ajavat asian, sähkövempaimet tahtovat kuitenkin tehdä guacamolen rakenteesta hieman liian tasalaatuista ja pehmeää minun makuuni. Mausta limettimehulla, tuoreella valkosipulilla, chilillä, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku ja viimeistele ruokalusikallisella tai parilla ranskankermaa.
---
Jalapeno-aioli
Pari siivua jalapenoa
Pari kynttä valkosipulia
Oliiviöljyä
2 kananmunan keltuaista
1 tl sinappia
sitruunamehua
Erottele kananmunista keltuaiset, lisää niiden sekaan hienonnettu valkosipuli ja sinappi, sekoita. Kaada oliiviöljyä ohuena nauhana keltuaisten sekaan, samaan aikaan voimakkaasti sekoittaen, kunnes aiolin rakenne näyttää sopivalta. Mausta suolalla, pippurilla, sitruunalla ja hienoksi pilkotulla jalapenolla.
---
Hampurilainen ilman hattua. Etualalla guacamole, lasikulhoissa jalapeno-aioli ja valmiina ostettu BBQ-kastike. Taka-alalla punasipulia ja jäävuorisalaattia.
Hampurilainen ja hattu, pihvitomaatit ja suolakurkut vielä leikkuulaudalla. Syöjät saivat itse lisätä haluamansa kasvikset ja kastikkeet burgerin väliin.
---
Mua nyt ihmetyttää tuossa jauhelihan vaivaamisessa, että yleensä kaikissa ohjeissa lukee, että sitä pitää vaivata mahdollisimman vähän ettei rasva tai joku irtoa lihasta ja jää kipon reunoille...
VastaaPoistaMun guacamoleen ei koskaan tullut ranskankermaa, ja jossain näin reseptin että joku laittoi siihen kermaviiliä! Ehkäpä pitää joskus ylittää rajansa ja kokeilla :)
Mitä jauhelihan vaivaamiseen tulee, olen kyllä itsekin törmännyt joskus samaan ohjeistukseen. Olen kuitenkin saanut tällä konstilla pihvien rakenteen (ja maun) kohdilleen, joten tieteen ja taiteen säännöistä piittaamatta olen ottanut menetelmän omakseni.:) Muistaakseni luin tuon vaivaamisvinkin jostain amerikkalaiselta bbq-aiheiselta sivulta ekan kerran.
VastaaPoistaJa tuo ranskankerma guacamolessa jakaa kyllä mielipiteitä, mielestäni se tekee siitä hieman monikäyttöisemmän - jonkun mielestä ehkä luonteettomamman. Laitat vaan reilusti mausteita niin hyvä tulee!:) (Ja jos ei, niin saat luvan kanssa syyttää minua epäonnistuneesta guacamolesta ;))